Bez černý (sambucus nigra)

12. ledna 2012 v 14:15 | Lúmenn |  Bylinky - herbář
Bez černý (latinsky sambucus nigra) je listnatý keř, rostoucí na slunných i polostinných místech do výšky 7 až 10 metrů. Vyskytuje se hojně na lesních mýtinách, podél cest, ale i na venkově na zahradách a mezi poli. V době květu se z jeho žlutobílých květenství šíří omamná vůně, na podzim pak keř obrůstá černými plody, které zbožňuje mnoho druhů ptáků.
Bez je od pradávna považován za magickou rostlinu, dříve prý jeho snítku dostávali novomanželé, aby je ochránila před zlými duchy. Jako ochrany před zlými duchy se vůbec bezu využívalo hojně - zakopávaly se pod něj vlasy či nehty, aby se člověk nedostal do moci čarodějnice a v jeho větvích prý sídlily víly a tak se bez vysazoval kolem stavení, aby jej chránil. Začne-li bez, rostoucí u domu, chřadnout, znamená to blížící se nemoc, uschne-li do cela, ro roka do domu přijde zubatá.


Pokud jste mladá dívka, zralá na vdávání, jistě se vám bude hodit pověra, která se váže k bezu a Štědrému dni. V tento den chodily dívky k bezu a zatřásly s ním a při tom odříkávaly: "Třesu třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý dnes." A pokud v tu chvíli zaštěkal pes, bylo to z toho stavení, kde přebývá její nastávající ženich. Co když váš milý nemá psa? Tak to už lidové pověsti neříkají.
Každopádně se ale povídá ještě jedna říkanka - "před heřmánkem smekni, před bezem klekni". A vskutku - bez je hotový všelék na všeliké neduhy.


Použití:

Co sbíráme: květy, plody, kůru, kořen
Kdy: květy sbíráme od června do července, nejlépe v poledne, plody pak od srpna do září
Jak: sbíráme celá květenství a sušíme ve stínu, pozor aby nezahnědla!
Co obsahuje: Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
K čemu se užívá: Je to výborný potopudný prostředek při nachlazení, je také močopudný a pomáhá při kašli na uvolňování hlenu. Kůra působí proti revmatismu, kořen je výborný na kloktadlo při krčních obtížích, působí také antisepticky.
Na co si dávat pozor: Čerstvé plody a kůra jsou jedovaté
Recepty:
Čaj z bezových květů
4 lžičky květu sdrhnutého ze stopek zalijeme 500ml vroucí vody a necháme deset minut stát v zakryté nádobě. Teplý čaj podporuje pocení, proto je vhodný zejména při chřipce a nachlazení. Pijeme několikrát denně.
Chladný neslazený čaj ulevuje při žlučníkových či žaludečních bolestech.
Bezové víno
Do jednoho litru bílého vína přidáme 100 g šťávy vymačkané z bezinek nebo 100 g bezinkové džemu nebo 50 g sušených plodů. Uzavřeme a necháme 3 dny stát na chladném místě. Při léčbě neuralgií užíváme každé dvě hodiny polévkovou lžíci.
Obličejová maska na akné a nečistou pleť
Zalijeme 12 polévkových lžic sušených květů 100 ml vroucí vody a mícháme, dokud nevznikne kašovitá hmota. Kaši naneseme na gázu a přiložíme na umytý obličej. Po 20 minutách masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a ošetříme hydratačním krémem.
 


Komentáře

1 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 14:22 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

2 Míša Míša | E-mail | Web | 12. ledna 2012 v 18:34 | Reagovat

Výborné jsou i smažené květy ;)

3 KSM KSM | Web | 13. ledna 2012 v 11:33 | Reagovat

[2]: no to snad nemyslíte vážně ? :) Ten by se hodil spíš jako součást čaje a ne jako smažený...no ne ? :)

[1]: ano přestože už o tom psala Lady Rovena tak je to zase jiný pohled od jiné autorky...dobře...

4 Míša Míša | E-mail | Web | 13. ledna 2012 v 11:55 | Reagovat

[3]: Co snad nemyslím vážně? Je to normální jídlo ... už ses účastnil diskuze o něm, jestli si nepamatuješ. Sice jsi řekl, že ho nemusíš, ale tady to teď vypadá, že jsem blázen já. Jasně, že je výborný i čaj, ale smažené květy mám ráda! Jako bych to snad nemohla říci ...

5 KSM KSM | Web | 13. ledna 2012 v 14:34 | Reagovat

[4]: Já jen že se mi (s prominutím) "navaluje" při pomyšlení na smažený bez...ale ať si každej pochopitelně jí a pije třeba cokoliv :) To zase já nejsem takový pedant. :)

6 Karika Karika | 26. července 2012 v 14:05 | Reagovat

Znám to také smažený bez to není žádná novinka, nevím proč by se z toho mělo ale navalovat:-). Ale mé oblíbené jídlo to není:-)

7 Kate Kate | Web | 7. prosince 2012 v 1:14 | Reagovat

Mamka dělá sirup, a je moc dobrý ;)

8 Kristalus Kristalus | Web | 30. července 2013 v 16:28 | Reagovat

já zase četl, že po zavěšení bezu do oken zlo nemůže vstoupit do domu.

9 Jan Jan | 30. července 2013 v 16:33 | Reagovat

ohledně léčivého využití bezu jsem četl v jedné knize, že podporuje tvorbu mléka u těhotných žen (květy).
plody prý působí při migréně.
zdroj : Rostliny pro zdraví I.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama