Jitrocel kopinatý (plantago lanceolata)

27. listopadu 2012 v 15:45 | Lúmenn |  Bylinky - herbář
Jitrocel kopinatý (latinsky plantago lanceolata) je trsnatá vytrvalá bylina z čeledi jitrocelovitých, dorůstající výšky 7 až 30 centimetrů. Má krátký větvený oddenek, listy uspořádáne do několika přízemních růžic. Je to poměrně odolná rostlina a najdeme jej na většině luk a pastvin.
Jeho jméno napovídá, že byl velmi považovanou rostlinou již od dávných dob - jitřní ocel, kopí a v latině pojmenován po rytíři Lancelotovi, no nečekali byste od této byliny výjimečné vlastnosti? Však své jméno dostal podle hojivých účinků na sečné rány, zejména v bitvách.



A těch si všimli již legendární lékaři starověku, Pedanius Diskoridés a Plinius. Používá se i v čínské medicíně a ajurvédě a pochopitelně i ve středověkém lékařství. Když přišli do Ameriky běloši, přinesli s sebou semínka jitrocele a tak jej indiáni nazvali stopami bílého muže. Obecně je ale jitrocel považován za ochrannou rostlinu a proto třeba babky kořenářky věšeli lidem s horečkou na krk váček s jitrocelovými listy, aby jej ochránily. Od pradávna je pak jitrocel využíván na vtírání do řezných ran i na bodnutí hmyzem či popálení kopřivou.


Použití:
Co sbíráme: list
Kdy: de facto během celé doby kvetení od června do října v jakoukoli denní dobu
Jak: suší se v tenkých vrstvách na slunci nebo při umělé teplotě kolem 50°C, je velice náchylný k zapaření a navlhnutí, pak zčerná a je nepoužitelný
Co obsahuje: slizové látky, glykosid aukubin (asi 2% - aukubin má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu), enzymy, třísloviny, pektiny, saponiny, vitamín C, hořčiny, kyselinu křemičitou, soli draslíku a vápníku, xantofyl a fytoncidy.
K čemu se užívá: Nejznámější je jeho využítí na odhlenění a proti kašli, při astmatu, ale také na trávicí obtíže.
Na co si dát pozor: Snad na nic:)


Recepty:

Nálev
Nálev se připravuje z 1 polévkové lžíce sušeného nebo čerstvého jitrocelového listí, vařené 10 minut ve 250 ml vody. Užívá se 2x až 3x denně při bronchitidě, nachlazení nebo tuberkulóze.

Jitrocelový sirup
Čerstvé jitrocelové listy najemno nakrájíme nebo rozmixujeme a naplníme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme například vodkou (30-60% alkoholem), uzavřeme a necháme macerovat 14 dní. Každý den protřepeme. Potom scedíme přes plátno do hrnečku. Za mírného ohřevu vmícháme takové množství medu, aby tekutina získala hustotu sirupu. Nemusí se vůbec vařit. Až směs vystydne, naplníme ji do vyvařených skleniček nejlépe z tmavého skla a skladujeme v ledničce. Vydrží nejméně rok. Tento sirup se používá tradičně při kašli, ale i při průjmech, nachlazeních, na slabé plíce a žaludek. Užívá se jedna polévková lžíce několikrát denně. Možno použít i na rány, vyčistí je a urychlí hojení.

Moje zkušenosti:
Už jako malá jsem si matlala jitrocelové listy na odřeniny:) A jitrocelový sirup proti kašli používám dodnes, bohužel ne domácí výroby, což snad příští rok napravím:)
 


Komentáře

1 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 27. listopadu 2012 v 16:20 | Reagovat

Jojo tenhle znám.

2 Helena Helena | Web | 27. listopadu 2012 v 17:59 | Reagovat

Návod na jitrocelý sirup si musím zapamatovat,já ho dělám tak,že prosýpávám cukrem a nechám působit teplo.Tento je i pro děti.
Ten Tvůj je spíš pro dospěláky.

3 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 27. listopadu 2012 v 20:13 | Reagovat

A já si dělám jen kopřivový čaj. :)
Ale tohle taky někdy vyzkouším. Až bude čas.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama