Zelené fazolky

31. července 2014 v 17:31 | Lúmenn |  Zdravá výživa
Jako malá jsem měl zavilý odpor ke smetanové omáčce se zelenými lusky - jediné formě, v jaké se ke mě zelené fazolky dostaly. Až jako starší jsem zjistila, že existuje bezpočet dalších receptů, které jsou oproti bílé čmajdě velice chutné a hlavně zdravé.
Fazolky obsahují železo, vápník, draslík, hořčík a mangan a jsou také bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin. Nezapomínejme ani na podíl vitamínů skupiny B a vitamín C. A to všechno při poměrně nízkém počtu kalorií.
Díky obsahu vlákniny jsou fazolky skvělé pro lidi s jaterními obtížemi a pomáhá se správnou peristaltikou střev. Obsah látek v zelených luscích také napomáhá tvorbě červených krvinek a redukuje přebytečný cukr v těle.



Jak fazolky připravit?
Existuje bezpočet receptů, základem ale je fazolky tepelně upravit, protože jinak obsahují nestravitelné látky. Také je dobré zbavit se tvrdé a ne moc dobré šťopky.
Na začátek doporučím můj oblíbený recept a pak jsem se nechala inspirovat internetovými kuchtíky.

Fazolky se slaninou a rajčaty (podle Lúmennky)

asi 300 g zelených fazolek
2-3 rajčata (nebo 250g cherry rajčátek)
100g slaniny
olej
česnek
sůl
pepř
bylinky

Postup:
Fazolky omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme, každou tak na tři kousky. Povaříme je v osolené vodě doměkka. Na pánvi rozpálíme olej a na něj hodíme fazolky, pokrájená rajčata a pokrájenou slaninu. Okořeníme solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Všechno smažíme dokud slanina nebude křupavá a rajčátka nechytnou trošku barvu a na závěr přidáme česnek, aby nezhořkl.
Podáváme s bramborami.

Zelené fazolky na tymiánu a česneku (recepty.cz)

Zelené fazolky
300-400, čerstvé nebo mražené
400 g
Česnek2 stroužek
Tymián1 lžička
Med1 lžíce
Sojová omáčka2 lžíce
Sůl
nebo podravka
1 špetka
Máslo2 lžíce
Olej2 lžíce

Postup:
Pokud použijeme fazolky čerstvé, nejdříve je 6-10 min. povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáváme rovnou, ani nemusí být extra rozmrzlé. Na vyšší pánvi rozpálíme kousek másla s kapkou oleje, přihodíme fazolky, lžičku tymiánu a začneme opékat. Když začnou měknout, cca po 7 min., osolíme je, přidáme prolisovaný česnek, promícháme, zastříkneme sojovou omáčkou a přidáme lžíci medu. Ještě chvíli promícháváme a restujeme, dokud se chutě nepropojí.
Kdo chce, může přidat do pánve k máslu anglickou slaninu na nudličky a fazolky restovat na ní. Také výborné.
Vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému nebo podobně upravenému masu, s přílohou i jako samostatné jídlo.

Cibulovo-fazolkový koláč s mozzarellou (prozeny.cz)

1 balení křehkého těsta na koláč
200 g fazolkových lusků
2 větší cibule
3 stroužky česneku
300 g zakysané smetany
3 vejce
0,5 dl mléka
200 g mozzarelly (ne v nálevu) nebo jiného měkkého sýru
2 lžíce másla
sůl a pepř

Postup:
Koláčovou formu vystelte křehkým těstem a připravte si náplň. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a zpěňte na másle. Přebytečný tuk slijte a cibuli dejte rovnoměrně na dno koláče. Fazolky nakrájejte a uvařte ve vroucí osolené vodě, trvá to asi 4-5 minut, slijte je a rozprostřete na cibuli. V míse smíchejte smetanu, vajíčka, sůl, pepř a prolisovaný česnek a hotovou směsí koláč zalijte. Navrch ho posypejte nastrouhaným sýrem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi na 35-40 minut. Pak teplotu zvyšte na 200 stupňů a nechte ještě asi 10 minut dopéct. Koláč je hotový, když je náplň i uprostřed koláče tuhá a při naklonění formy nevytéká.

Nejlepší je fazolky koupit na trzích od českých farmářů a ne v supermarketu, dovezené bůhvíodkud a postříkané bůhvíčím;) Cena je většinou velmi nízká a tak si tohle zdravé a chutné jídlo může dovolit úplně každý.
 


Komentáře

1 ALUŠKA KAROLÍNA LOSKOTOVÁ JE VTĚLENÍM ĎÁBLA!!!!!  ĎÁBEL MÍCHÁ PRAVDU SE LŽÍ.  NEJPRVE SI ZÍSKÁ DŮVĚRU A PAK... ALUŠKA KAROLÍNA LOSKOTOVÁ JE VTĚLENÍM ĎÁBLA!!!!! ĎÁBEL MÍCHÁ PRAVDU SE LŽÍ. NEJPRVE SI ZÍSKÁ DŮVĚRU A PAK... | 1. ledna 2015 v 1:55 | Reagovat

ALUŠKA KAROLÍNA LOSKOTOVÁ JE VTĚLENÍM ĎÁBLA!!!!!

ĎÁBEL MÍCHÁ PRAVDU SE LŽÍ.
NEJPRVE SI ZÍSKÁ DŮVĚRU A PAK...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama