Přírodní barvení vajíček

4. dubna 2015 v 8:00 | Lúmenn |  Zdravá výživa
Velikonoční pondělí je už za dveřmi a obchodníci se předhánějí v nabídce co nejpestřejších barviv na vejce, nejkřiklavějších čokoládových zajíčků a vůbec všemožných věcí, které jsou napchané ingrediencemi, které našemu tělu rozhodně neudělají dobře.
A protože Velikonoce (neboli pohanský svátek jara a plodnosti Ostara) by měl být hlavně o zdraví a síle a ne břichu nacpaném fujtajbly, můžeme místo barevných prášků vytáhnout zásoby ze spíže a nabarvit vejce pro koledníky starými osvědčenými způsoby našich předků. Jak na to?:)



Potřebujeme:

Překvapivě vejce, nejlépe s bílou skořápkou, na kterou barva chytne snáze, než na hnědou. Podle barvy, kterou chceme na vajíčkách mít, pak následující ingredience:

žlutá: slupky ze žluté cibule, šafrán, kurkuma (2 lžičky na 1/2 litru vody)
červená (řidší roztok růžová): červená řepa (stačí šťáva z řepy), slupky z červené cibule
červeno-fialová: borůvky, bezinky, červené víno
světle zelená: kmín (5 lžic na 1/2 litru vody) a lipový květ (2 hrsti na 1/2 litru vody)
zelená: osení z žita (5 lžic na 1/2 litru vody), špenát, kopřivy
hnědá: dubová kůra, cibulové slupky, černý čaj
modrá: červené zelí

Jak na to:

Abychom docílili dobrého a hlavně sytého barevného odstínu, měli bychom vejce vařit alespoň deset minut (= natvrdo) a pak jej necháme přes noc (10-12 hodin) v barevné lázni. Můžeme také přidat lžíci až dvě octa. Rada nad zlato se také skrývá v dobrém omytí vajec - když je skořápka mastná (což přirozeně je) barva nechytne tak intenzivně. Vejce zamastíme i dotykem rukou, takže bychom je před ponořením do barvicí lázně měli opatrně omýt jarem a co nejméně se jich dotýkat. Pokud vejce plavou na hladině (což déle skladované vejce udělá), musíme dbát také na to, abychom je pravidelně otáčeli a barva chytila rovnoměrně;)

Krásné jarní svátky:)
 


Komentáře

1 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 4. dubna 2015 v 12:01 | Reagovat

Moc pěkný návod.. možná ho někdy zkusím.. letos už máme ale nabarveno ;)

2 terezka66 terezka66 | Web | 4. dubna 2015 v 12:45 | Reagovat

Děkuji za skvělý návod, zrovna dnes se chystám na barvení vajíček, něco velmi podobného jsem viděla v televizi v pořadu Herbář, tam ještě obarvovaly vajíčka na černo sazemi. Já bohužel si letos chtěla práci usnadnit, proto jsem si pořídila gelové barvy, ale určitě není nad krásné přírodní tóny. Jenže řepa a podobné příměsi do přírodních barviv u nás mizí jak pára nad hrncem. Přeji krásné Velikonoce :-)

3 Cler Cler | Web | 4. dubna 2015 v 15:45 | Reagovat

Takhle jsme taky barvívali vajíčka, ale to se s tím s náma mamka piplala když jsme byli ještě malí, teď na to prostě prdne nálepku a je to. Letos vymyslela péct linecké ovečky a dávat je místo vajíček. Snad se k tomu někdy vrátíme :)

4 lady Lianna Ellusive lady Lianna Ellusive | Web | 4. dubna 2015 v 17:54 | Reagovat

Znám a tento způsob mi je sympatický. Setkala jsem se s ním už v družině:-).

5 bréňa bréňa | Web | 5. dubna 2015 v 0:39 | Reagovat

příroda nepříroda, barvy ovo mají svou krásu

povede se to lépe, když se dají vejce do silonové podkolenky s cibulovými šlupkami a vyvaří.. aby vypadaly jako na obrázku u článku, s kytičkama a tak, tak se mezi vejce a šlupky mohou dát květy nebo listy

6 Jana Jana | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 8:21 | Reagovat

Hm, tak tento článek jsem si měla přečíst včera :D Aspoň bych nebyla tak zas*aná od chemických barviv :)

7 Lilien Lilien | 5. dubna 2015 v 10:26 | Reagovat

My sice už roky Velikonoce neslavíme, tudíž ani nebarvíme vajíčka. Ale zrovna před pár dny jsem si vzpomněla, že nejradši jsem měla ty v silonkách vařené v cibulových slupkách a s přírodními vzory lístků :)

8 I. I. | 5. dubna 2015 v 19:22 | Reagovat

Včera jsem barvil červeným zelím (vejce jsem vařil zvlášť a paj je dal to přecezeného odvaru (na ocet jsem nezapomněl). Krásnou modrou jsem získal po 90 minutách.
Připomínám, že červené zelí jsem poprvé použil před 12 lety a od té doby vždy.

Teď se chci zeptat na jednu věc: z počátku je vejce jednolitě modré a poté začne pigmentovat do zelena. Čím to prosím je a jak tomu předejít? Podobné to bylo u červené řepy, kterou jsem zatím barvil jen cvičně. Zpočátku tam nádech červené byl, ale pak to začalo pigmentovat do hněda a nakonec to zhnědlo celé.

P.S. Který zdroj zeleného barviva je prosím nejspolehlivější a jak účinkuje nať z mrkve? Předem děkuji za podpověď.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama