Recept na domácí mátový sirup

12. srpna 2016 v 9:00 | Lúmenn |  Bylinky - recepty
Začala jsem konečně zahradničit (píšu o tom na osobním blogu v článku Kterak Lúmennka k vysokému záhonu přišla) a když mi narostla úžasná máta v množství větším, než bych za celý rok spotřebovala do čaje, přemýšlela jsem, co s ní. A kamarádka mi dala recept na vynikající mátový sirup, který zvládne úplně každý, i takový zahradnický začátečník jako já:) Na konci článku jsem se chtěla pochlubit alespoň s fotografií výsledného výrobku, když už vám nemohu přes tyto stránky dát ochutnat, ale můj drahý ho vyzunkl dřív, než jsem se k psaní článu dostala:)


MÁTOVÝ SIRUP

Co potřebujeme?
svazek máty (a svazkem je míněna přiměřená "kytice", které běžně rostlý člověk stiskne v dlani), 3 citróny, kilo cukru, voda

Jak na to?
Ve dvou litrech studené vody nechejte 24 až 48 hodin luhovat lístky máty, které si otrháte z onoho v ingrediencích zmíněného svazečku. Já nechala 48, ale podle vůně při kontrole po 24 hodinách bych řekla, že se za dvojnásobnou dobu až tak moc nezměnilo, takže by oněch 24 hodin mělo stačit.
Po vylouhování přeceďte mátové lístky přes cedník a protože vám ve výluhu zbude pořád dost drobného bordýlku, přeceďte to všechno ještě jednou přes plátýnko - obyčejný bavlněný (čistý!:)) kapesník, poslouží dostatečně.
Do výluhu přidejte citrony - a pozor, tady se názory různí. Protože sama jsem si nebyla s kamarádčina popisu nebyla jistá, zeptala jsem se internetu, jak s těmi citróny - stačí šťáva nebo tam prostě naházet citrony, nakrájené na kolečka? Nakonec jsem zvolila šťávu, kvůli různým sajrajtům, jimiž se stříká kůra a na něž může být i jarová voda krátká, ale výsledný sirup měl výraznější citronové aroma, než jsem plánovala, takže až ho budu dělat příště, nevymačkám tam tři, ale jen dva citróny a nebo pořádně vydrhnu šlupku a hodím tam ony tři, ale na kolečka;)
No a celou tuhle mňamku uvedete do varu, přidáte kilo cukru a necháte ještě chvilku vařit, ať se cukr rozpustí. Výsledný sirup nebude nijak zvlášť hustý, takže na jeho zhousnutí ani nečekejte, čekali byste marně:) Nalejete do sklenic, zašpuntujete a necháte zchládnout.
Výsledný sirup má lahodně mátovou chuť s lehkým citronovým aroma a je bezvadný nejen smíchaný s vodou a ledem za horkých dní k osvěžení, ale taky se dá kápnout do horkého čaje v zimě jako prevence proti nachlazení. Pokud vám tedy do zimy nějaký zůstane:))

A k čemu je ta máta vlastně dobrá? Čtěte o ní v samostatném článu Máta peprná (metha piperita).

 


Komentáře

1 Katka Katka | Web | 13. srpna 2016 v 9:28 | Reagovat

Myslím, že bude nejen zdravý, ale pomáhá i na zažívání...Díky za receptík!

2 Jasmínová Jasmínová | Web | 15. srpna 2016 v 11:42 | Reagovat

My děláme i mátový čaj. Jednoduše do vařící vody dáme několik lístků máty, počká stejně asi jako u obyčejného čaje, hotovo. Navíc ta vůně je nezaměnitelná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama