Jak si naklíčit ječmen snadno a rychle

3. dubna 2017 v 22:08 | Lúmenn |  Zdravá výživa
Zelený ječmen je nazývaný superpotravinou kvůli svému vysokému obsahu nejrůznějších pro tělo prospěšných látek. Můžete si ho zakoupit ve formě kapslí, tablet či různých prášků k přípravě nápojů a za kvalitu a jednoduchost si pořádně připlatíte - a nebo si ho za minimální náklady můžete vypěstovat sami doma. Vypěstování výhonků vhodných ke sklízení trvá asi týden a nepotřebujete na to nic víc, než trochu hlíny, nádobu, semínka ječmene, vodu a slunce. Já si to vyzkoušela a o zkušenosti se ráda podělím v tomto jednoduchém fotonávodu.


Proč právě mladý ječmen?

Ještě, než si ukážeme jak, bylo by fajn odpovědět si na otázku proč. Zelený ječmen obsahuje celou řadu prospěšných látek, které našemu tělu dodávají zdraví a působí proti překyselení organismu, což je něco, co by se dalo klidně nazvat civilizační chorobou. Obsahuje esenciální aminokyseliny, enzymy a hlavně celou řadu vitamínů a minerálů. Jsou to draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, mangan, zinek a vitamíny A, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová. Nejlepší formou přípravy je šťáva z mladého ječmene, kterou si připravíte pomocí odšťavňovače, ale dá se také přidat do smoothie připravenému v mixéru - tak dobroučké zelené výhonky užívám já. Pokud nemáte ani jeden takový přístroj, můžete si zelený ječmen přidat čerstvě natrhaný třeba do salátu nebo do pomazánky.
Teď už víme, proč si tuhle vitamínovou nálož dopřát a pojďme se podívat, jak si ji za pár korun vypěstovat doma.

Jak si vypěstovat mladý ječmen?

Budete potřebovat nějakou mističku, dá se pořídit přímo klíčící miska v zahradnických potřebách, ale pokud se chcete do pěstování pustit hned s tím, co máte doma, poslouží i plastová nádobka nebo vymytý obal třeba od nanukového dortu. K tomu hlína - čím kvalitnější, tím více živin bude vypěstovaný zelený ječmen mít, a rosítko na zalévání. A samozřejmě - semínka:)


Nejsnazší cestou, jak si osivo ječmene pořídit je nějaký obchod se zdravou výživou, jaké jsou už i na menších městech. Případně se dá pořídit i na internetu. Já použila osivo ječmene BIO HARMONIE - ječmen bezpluchý (na obrázku výše), půlkilový balíček stál asi 30Kč. Dočetla jsem se, že dokonce ječmen bezpluchý je více výživově hodnotný, takže jsem asi koupila dobře:) Ne všechna semena jsou ale vhodná ke klíčení, proto dobře prostudujte obal nebo se zeptejte.


Druhou fází je namočení semínek ve vodě. Namáčení by mělo trvat alespoň 8 hodin, je fajn si třeba semínka namočit na noc a ráno můžete vesele sázet:)


Do nádobky na klíčení nebo do ploššího květináče dejte asi 4-5 cm zahradnického substrátu a na něj poklaďte semínka. Já měla nádobku asi 30 x 20 cm a namočila jsem si 250 g semínek, což se nakonec ukázalo jako příliš mnoho, bohatě by stačilo poloviční množství, tedy asi 100g semen na 30x20 cm plochy. Když dáte semínek moc, nebudou jim stačit živiny v půdě a nevyklíčí všechna, dokonce mohou ta nevyklíčená začít plesnivět, takže to nepřehánějte s množstvím. Nakonec semínka zahrňte asi centimetrovou vrstvičkou hlíny.


A nezapomeňte na zálivku:) Já použila rosítko na květiny (mám ho z Ikey a stálo mě asi 30Kč), ale semínka můžete svlažit i postříkáním vodou z konečků prstů nebo nějakou menší konvičkou s růžicí na konci. Rozprašovač je ale ideální, protože semínkům dáte vláhu a zároveň je nepřelijete. Přelitá semínka jsou stejný průšvih jako nezalitá semínka, takže pozor na to. Já jsem semínka první tři dny rosila dvakrát denně, pak jednou denně. Substrát by měl být stále trošku vlhký, ale ne úplně mokrý ani na troud suchý.



Aby si semínka snáze udržela vláhu, můžete je na prvních pár dní přikrýt - třeba právě víčkem od plastové nádobky, ale překrýt nádobku či květináč, aby z ní neodcházela vlhkost, můžete v zásadě čímkoli, i potravinářskou fólií. Až semínka začnou vykukovat ven z nádobky, víčko odstraňte.


Už druhý den po zasazení můžete pozorovat malinkaté klíčky, jak si razí cestu skrze hlínu za světlem. Tato fotka byla pořízená druhý den po zasazení večer, asi po 36 hodinách růstu. Je vidět, jak rychle klíčky vyraší a mají se čile k světu:) Klíčící ječmen by měl mít dostatečný přísun světla, ale nedávejte ho na přímé slunce, to by zbytečně bralo semínkům vláhu.


Týden jsem semínka zalévala a ejhle, jak krásně nám vyrostla. Už to nejsou semínka, ale krásný zelený mladý ječmen, připravený ke sklizni. Nejvíce živin obsahují výhonky ječmene, když jsou vysoké asi 8 centimetrů. Když sklidíte později, bude pořád dobrý, ale tu největší sílu a nejvíce prospěšných látek z něj získáte zhruba týden po zasazení.


No není krásný? :) Přišlo mi jako takový malý zázrak, když jsem viděla, jak z těch mrňavých semínek už po několika hodinách raší první nesmělé bílé klíčky, jak si prodírají cestu hlínou a za týden vyrostou do krásného zeleného "trávníku". Skoro mi až bylo líto začít sklizeň:)


Ale nedalo se nic dělat. Vzala jsem nůžky a šlo se na věc. První sklizeň se mi úplně nepovedla, příště musím stříhat víc u hlíny, aby mi nezůstala čtvrtina rostlinky v substrátu. Výhonky můžete stříhat už asi půl centimetru nad hlínou. Z jednou sklizených rostlinek nemá smysl nechávat růst další várku, protože nebude ani zdaleka obsahovat tolik živin, jako ta první. I hlínu je fajn vyhodit do kompostu a na další várku přidat novou, aby rostlinky měly maximum živin a mohly vám je potom předat.


A tady už je čerstvě sklizený mladý ječmen. Nejlepší je ho zpracovat co nejdříve po sklizni. Tak zaručíte, že bude mít nejvyšší možnou výživovou hodnotu. Lze ho ale několik dní bez problémů skladovat v ledničce.

Co si počít se sklizeným ječmenem? Třeba si z něj udělat vynikající mangovo-banánové smoothie - jarní nálož energie.

 


Komentáře

1 Vénya Vénya | 5. dubna 2017 v 7:34 | Reagovat

Super nápad!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama